DIETA I ODPORNOŚĆ
Zadbaj o swoje zdrowie dzięki profesjonalnym usługom dietetyka, który pomoże Ci ułożyć idealnie dopasowany plan żywieniowy.
Przeprowadź badania odpornościowe, aby zyskać pełen obraz swojego stanu zdrowia i wzmocnić organizm na kolejne wyzwania.
Badanie stresu oksydacyjnego
Stres oksydacyjny jest jednym z kluczowych czynników ryzyka rozwoju chorób. Jest to niekorzystne zjawisko zachodzące w organizmie, które niszczy zdrowe komórki i nasila się pod wpływem długotrwałego stresu, zanieczyszczeń środowiskowych, palenia papierosów, czy opalania się. Dodatkowo złe nawyki żywieniowe, alergie i nietolerancje pokarmowe, przyjmowane leki, a nawet nadmierny wysiłek fizyczny wzmagają degenerujące procesy. Masz możliwość sprawdzić jaką odporność ma Twój organizm. Wartość diagnostyczna stresu oksydacyjnego staje się równie istotna jak pomiary ciśnienia tętniczego krwi, stężeń lipidów i glukozy oraz wskaźniki masy ciała. Dzięki badaniu stresu oksydacyjnego mamy możliwość bezpośredniej oceny stanu zdrowia i możemy “uchwycić” zmiany chorobowe, czy przedwczesne starzenie się organizmu. Wykonanie badania pozwala na zapobieżenie rozwoju choroby, jeszcze przed pojawieniem się objawów, poprzez modyfikację stylu życia i wykluczenie czynników zwiększających stres oksydacyjny. Jest to bezcenne narzędzie oceny stanu organizmu w dobie COVID-19, ponieważ możesz zobaczyć w jakim stanie jest Twój organizm i zadbać o jego psychobiologiczną harmonię.
Metabolity witaminy D
Rola witaminy D jest kluczowa w utrzymywaniu prawidłowego stężenia wapnia we krwi, a tym samym odpowiedniej struktury i funkcji kośćca. Rozpoczęte w ostatnich latach szeroko zakrojone badania nad wpływem witaminy D na organizm ludzki ujawniły szereg jej innych zastosowań. Poza układem kostnym wpływa ona także na układy: nerwowy, mięśniowy, immunologiczny, krążenia czy rozrodczy. Jej prawidłowy poziom zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby autoimmunologiczne, niektóre typy nowotworów, cukrzycę, choroby układu krążenia czy nadciśnienie tętnicze, oraz łagodzi objawy COVID-19.
Badanie poziomu homocysteiny
Uznaje się, iż hiperhomocysteinemia jest niezależnym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, w tym zakrzepicy i miażdżycy, udaru niedokrwiennego i krwotocznego mózgu, jak również czynnikiem prognostycznym umieralności z powodu chorób naczyń wieńcowych. Korelacja pomiędzy stężeniami homocysteiny oraz kwasu foliowego jest istotna w przebiegu ciąży. Ponadto, w szczególnych przypadkach, stężenie homocysteiny wiąże się z występowaniem stanów depresyjnych oraz epizodów migrenowych. Część badań wykazuje także związek między podwyższonym stężeniem homocysteiny a ryzykiem wystąpienia choroby Parkinsona, demencji starczej i choroby Alzheimera.
W przypadku wykrycia hiperhomocysteinemii wskazana jest modyfikacja stosowanej diety, dalsze badania oceniające zaopatrzenie organizmu w witaminy z grupy B, a także, w szczególnych przypadkach, diagnostyka w kierunku genetycznych wad metabolizmu metioniny i homocysteiny
Test nietolerancji pokarmowej Food Detectiv59
Nietolerancja pokarmowa jest niepożądaną reakcją organizmu na spożywany pokarm. Dolegliwości takie jak wzdęcia, biegunki, zaparcia, uczucie ciężkości, zgaga, bóle brzucha, mdłości mogą świadczyć o zaburzeniach funkcji jelita. Nadwaga i otyłość, stłuszczenie wątroby, zatrzymywanie wody i obrzęki, insulinooporność, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, problemy z poczęciem i utrzymaniem ciąży, zespół napięcia przedmiesiączkowego mogą być konsekwencją nietolerancji pokarmowej. Diagnozę warto wykonać kiedy borykasz się z przewlekłym zmęczeniem, stanami depresji, migrenami, a także chorobami o podłożu autoimmunologicznym jak choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, czy łuszczyca. Diagnostyka w kierunku nietolerancji pokarmowej i zmiana żywienia wpłynie na wyciszenie objawów choroby autoimmunologicznej. Na podstawie wyników badania nietolerancji pokarmowej możliwe jest sprecyzowanie zaleceń żywieniowych, które będą oparte o produkty tolerowane i pozwolą na celowaną, skuteczną dietoterapię oddziaływającą na cały organizm, wspierającą leczenie przewlekłych schorzeń.
Konsultacje dietetyczne
KONSULTACJA DIETETYCZNA- PODSTAWOWA
Wizyta trwa ok. 30 minut. Podczas pierwszej wizyty najważniejszy jest wywiad żywieniowy, podczas którego chcę poznać Cię jak najlepiej. Będziemy pytać o Twój stan zdrowia, styl życia, aktywność fizyczną oraz upodobania kulinarne. Przeanalizujemy także wynik pomiaru składu ciała, który zostanie wykonany podczas konsultacji. Na podstawie tych informacji ułożymy indywidualne zalecenia dotyczące diety, oraz jeżeli posiadasz aktualne wyniki badań lekarskich- plan suplementacji (jeżeli jest ona konieczna bądź wskazana). Otrzymasz też wskazówki dotyczące prawidłowego odżywiania i przykładowy jadłospis na kilka dni. Porozmawiamy o aktywności fizycznej –otrzymasz autorski trening do wykonywania w domu. Jest to krok w stronę wprowadzenia zdrowych nawyków na pole codziennego życia.
INDYWIDUALNY PLAN ŻYWIENIOWY NA 14 DNI
Jadłospis uwzględnia Twoje preferencje żywieniowe, stan zdrowia oraz styl życia. W jadłospisie znajduje się „instrukcja” przygotowania potraw (a nie tylko same produkty). Jest to możliwość wprowadzenia zmian „raz, a dobrze i na zawsze”.